hengelo01.jpg
Supertalent en Rallygoeroe redden het net niet
2009-02-22 23:39:23
Heemstede, 5 november 2008. Hermen Kobus (21) uit Enschede, in de rallywereld beter bekend als Kobus jr. heeft in zijn eerste seizoen een plaats verworven in de top van de nieuwe rallygeneratie waarover veel wordt gesproken. In tijd van een half jaar heeft de jonge rijder in zijn eerste seizoen met de Mitsubishi Colt bewezen heel snel te zijn ondanks zijn toch nog geringe ervaring.

In Hengelo werd Kobus genavigeerd door de Nederlandse rallygoeroe André Schoonenwolf (55), de navigator van onder andere de Nederlandse rallykampioenen Man Bergsteijn, Henk Vossen, Jan van der Marel, Dick Waaijenberg, Guy Colsoul en Stig Andervang maar ook van de legendarische Zweed Per Eklund.
Schoonenwolf: “Medio dit jaar ontving ik een raadselachtig mailtje van een geweldige rallyofficial die zich al jaren inzet voor de sport. Hij wilde dat ik zou instappen bij een volgens zijn zeggen, supertalent. Ik raak daar nooit echt opgewonden van want ik heb regelmatig vaders aan de telefoon die in hun kind een supertalent zien. Toch was dit wat anders en dus heb ik verzoek gehonoreerd. Hermen is bij mij thuis geweest en is getest. Ik was verbaasd en onder de indruk. In de Hengelose Euregio Rally ben ik ingestapt en ik moet zeggen het was bijzonder bijzonder. Wat een talent en wat een vermogen om tegenslagen te verpulveren.”

De zaterdag verliep zeer goed voor de equipe. Zo goed zelfs dat de avond werd afgesloten met een comfortabele voorsprong van maarliefst 26 seconden. “Ik had niet verwacht zo’n voorsprong te kunnen pakken in deze gladde omstandigheden. De bochten zijn zo ver uitgereden dat tractie ver te zoeken is,” aldus Hermen.

De zondag begon met een tegenvaller. Op klassementsproef Twentekanaal werd de equipe geconfronteerd met een onwillige versnellingsbak, waardoor 15 seconden werden verloren. Kobus herpakte zich de volgende boucle onmiddellijk en liet er geen twijfel over bestaan wie de heerser is in de Mitsubishi Colt Cup qua snelheid maar moest zijn positie wel opnieuw gaan verdedigen. “Ik kan hard gaan maar ik ben nog lang geen kampioenschaprijder. Ik heb mij dat dit weekend pas gerealiseerd. Het was een geweldige rally. André liet mij in mijn waarde en ging met mij mee voor de overwinning. Er waren volgens hem geen ‘momentjes’ (gevaarlijke situaties, red.). Op de laatste proef, de winst was al bijna binnen, gleden we in een sloot en van alles werd het niets. Ik heb mijn excuses aangeboden aan Schoonenwolf maar die wilde daar helemaal niets over horen. Hij stelde gewoon dat wij het hadden geprobeerd en nam het zichzelf kwalijk dat het was mislukt. Ik vergeet die woorden nooit: “Man, je ging voor de overwinning, waar heb je het over. Je deed dat bijna perfect maar na deze nare ervaring doe je het in het vervolg echt perfect.” Ik heb hier zoveel geleerd, geweldig,” aldus Hermen.

Helaas is er een einde gekomen aan de rallykalender van 2008. Een seizoen vol ups en downs, maar dat is rallysport. In plaats van derde in het kampioenschap is het nu een nietszeggende vierde plaats. Jammer, gezien het team met name in het tweede deel van dit seizoen heeft laten zien bij de toppers te horen. De toekomst is nog onzeker, maar Hermen zal het er zeker niet bij laten zitten en zal de komende maanden hard zijn best doen om het budget voor 2009 rond te krijgen.