222201411558-HASP14-HVO023.jpg
Hermen Kobus schittert in Haspengouw
2014-03-02 17:40:25
"Met Freddy Loix erbij ligt de lat nog hoger!"

Zaterdag ging het Belgian Rally Championship van start in Landen met de Rally van Haspengouw. Hoewel Hermen Kobus vorig jaar niet aan de start stond en terreinkennis miste in vergelijking met de concurrentie, showde de piloot uit Lichtenvoorde nog maar eens zijn talent. Na een kanonstart zette Hermen zich meteen in het spoor van titelverdediger Freddy Loix, maar in het slot van de wedstrijd moest de Ford Fiesta Super 2000 het tempo laten zakken om de versnellingsbak te sparen. Met een vierde plaats in Haspengouw staan Hermen Kobus en Erik de Wild wel tweede in de voorlopige tussenstand van het BRC.

Wat strategie betreft, moeten Hermen en Erik niets meer leren van Freddy Loix, want de start van beiden was verschroeiend. Loix opende met de snelste tijd, gevolgd door Hermen op 1"9. De krachtigere WRC's werden het nakijken gegeven. Maar, op KP 2 werd Hermen opgehouden...

"Zoals in elke wedstrijd, gingen we op de eerste proef meteen in de aanval. Het parcours was verschrikkelijk glad, maar we klokten toch de 2de tijd. Op de volgende proef had Melissa Debackere een lekke band en we verloren een halve minuut omdat ze ons niet gezien had. Gelukkig hadden we alles op onboardbeelden en heeft de wedstrijdleiding ons een normtijd gegeven. Klasse van de organisatie, want zo bleven we in het spoor van Freddy."

Naarmate de dag vorderde, werden de proeven droger en konden de WRC's hun vermogen beter aan de grond krijgen. In de derde ronde moesten Hermen en Erik de WRC's laten passeren.

"Voor ons had het de ganse dag mogen regenen. Freddy Loix koos al heel vroeg voor slicks, terwijl wij iets langer op intermediates bleven rijden. Maar, ik moest halfweg de dag het tempo toch laten zakken, want we verloren de tweede versnelling. Ik moest de transmissie sparen om zeker de finish te halen, want er waren belangrijke punten te scoren voor het kampioenschap. Vincent Verschueren en Melissa Debackere hadden op dat moment al opgegeven."

Met een tweede plaats in de tussenstand zijn Hermen en Erik uitstekend aan het seizoen begonnen.

"En toch ben ik matig tevreden door die problemen met de versnellingsbak. Het is wel duidelijk dat het niveau nog hoger ligt dan vorig jaar met Freddy Loix ook in een Super 2000 aan de start. Loix, een professional, kent zijn Fabia S2000 tot in de kleinste details. De ideale referentie om de lat nog wat hoger te leggen. Het ging nog harder dan vorig jaar! Afspraak op 12 april in Tielt!"