Wallonie6.jpg
Sterke Rallye de Wallonie voor Kobus Jr. Rallysport
2011-05-02 11:02:21
Na een sterk optreden tijdens de TAC rally in Tielt welke 2 weken geleden werd verreden, werd afgelopen weekend alweer de derde ronde van het Belgian Rally Championship (BRC) aangedaan. Voor deze derde ronde was het team van Kobus Jr. Rallysport afgereist naar Namen, welke stad en haar omgeving als decor diende voor de 28e Rallye de Wallonie. Het werd een zonnige en snelle rally voor het team; zo werd de rally bij een temperatuur van bijna 30 graden afgesloten op een 13e plaats algemeen en een 2e plaats in de klasse. Een fantasisch resultaat tussen al het potente geweld dat naar het Belgische Namen was afgereisd.

De verwachtingen van Hermen en zijn Clio R3 waren voorafgaand aan de rally groot, mede omdat Hermen hier een jaar eerder ook al reed en zodoende al enigszins parcourskennis op had kunnen doen. Desalniettemin moest het team realistisch zijn, gezien de vice junior wereldkampioen (JWRC) van 2010 (Hans Weijs Jr.) in zijn supersnelle Citroen S1600, als mede de snelle de Cecco en Burton, beide in een nieuwe Citroen DS3 R3, ook van de partij zouden zijn in Namen.

Vrijdagavond werd de rally afgetrapt met een superspecial proef boven op de citadelle van Namen. Een showproef op niveau, want ieder jaar laat een aantal piloten zich op deze uiterst gladde en verradelijke proef verassen. Een klassementsproef die van boven op de citadelle afdaald naar het dal waar de citadelle grenst aan de rivier de Maas. Kobus startte sterk en zette ondanks een kleine slipper een nette 16e tijd algemeen op de klokken. Een nette tijd die Hermen en navigator Jan Kamphuis slechts 2,4 seconden scheidden van Hans Weijs en zijn co-piloot Bjorn Degandt.

Na een nacht goed geslapen te hebben werd zaterdag begonnen aan de volgende etappe welke bestond uit 3 boucles van ieder 4 verschillende klassementsproeven. Vier klassementsproeven waar jongens van mannen worden onderscheidden. Met enorm snelle en vooral technische afdalingen, blinde bochten en veel snijwerk kon de equipe Kobus/Kamphuis laten zien uit het goede hout gesneden te zijn; en dat werd laten zien, want na een totaal van 13 klassementsproeven stond de equipe op een fantastische 11 plaats algemeen en een 2e plaats in de klasse.

De slotdag (zondag 1e paasdag) begon iets slordiger, want na een late remactie op de 16e klassementsproef werd de Clio geconfronteerd met een weiland en werd prompt 20 seconden verloren. De rest van de dag verliep naar verwachting al werd op klassementsproef 18 nog wel lek gereden en moest op de resterende klassementsproeven nog wel 2 plaatsjes toegegeven worden door de equipe. “De zaterdagproeven waren voor ons veel leuker, omdat de Clio waarin we rijden helemaal gemaakt is voor dit soort technische bergweggetjes. Op de proeven van vandaag kunnen we met onze Clio niet helemaal volgen omdat we een stukje vermogen tekort komen ten opzichte van de veel potentere auto’s om ons heen”, aldus Hermen.

De rally werd afgesloten op een 13e plaats algemeen, een 2e plaats in de klasse en een 1e plaats in de groep. De volgende rally zal de Seizoensrally rond het Belgische Bocholt zijn waar Hermen voor het eerst kennis zal gaan maken met het onverhard en de ronde Maaskiezel van die regio. Ook enthousiast geworden door de prestaties van het team, kom Kobus Jr. Rallysport dan aanmoedigen tijdens (een van) de volgende evenementen van de kalender.