18_East_Belgian_Rally_9-10-2010.jpg
Kampioen onderstreept zijn titel in Hengelo
2010-11-09 18:41:09
Nadat enkele weken geleden het Nederlands Formule 2 kampioenschap werd beslist in het voordeel van de jonge Kobus en zijn navigator Johan Schop, lag afgelopen weekend tijdens de Euregiorally de bal bij de concurrentie om de jonge equipe Kobus en Schop van de eer te ontdoen. De Euregiorally is de laatste rally van de Nederlandse rallykalender die zeker niet bekend staat als gemakkelijk. Een lastige rally waar herfstbladeren, regen en uitgereden bochten meer dan begrippen zijn. Een rally waar menig rallyrijder wel eens naast de weg heeft gestaan. En zo begon het ook voor Hermen en Johan. Lang leek de wedstrijd in handen van Jan de Winkel, maar na 13 klassementsproeven op snelheid te hebben gereden was het de Nederlandse F2 kampioen die er met de zege vandoor ging. Hermen en Johan eindigden daarmee 1e in de Formule 2 en 5e in het algemeen klassement.

De eerste klassementsproef begon op zijn zachts gezegd slecht voor Kobus en zijn navigator Schop. Er werd gespind, bijna op een container geklapt en een chicane verplaatst na een schuiver. Een voorbode op wat zou komen, zo werd even gedacht door de jonge Kobus: “Ik snap er niets van, echt alles dat fout kon gaan ging fout. We verliezen op 1 proef maarliefst 24 seconden op de directe concurrenten! Misschien wil ik te veel, maar als we zo doorgaan blijft het niet alleen bij een kapotte voorbumper.”

Op de klassementsproeven die zouden volgen herpakte het jonge duo zich en zo werd scratch na scratch gereden in de omgeving van Hengelo en Enschede. Zo werd de achterstand van 24 seconden iedere proef kleiner en werd de zaterdagavond afgesloten met een 2e plaats in de Formule 2 op slechts 3,7 seconden van leider Jan de Winkel.

Na een nacht goed geslapen te hebben werd zondagochtend het tempo nog eens opgeschroefd, waardoor het duo Kobus en Schop na klassementsproef 9 de achterstand opgelopen op de eerste proef hadden omgezet in een voorsprong van 1 seconde op Jan de Winkel. En de tempoversnelling werd doorgezet want tijdens de resterende 4 proeven werd de voorsprong uitgebreid naar 17,9 seconden, waarmee Kobus en Schop de wedstrijd in hun voordeel besloten.

Met deze prachtige overwinning werd een geweldig rallyseizoen afgesloten. Hermen Kobus was reeds kampioen in de Formule 2 klasse, maar met deze overwinning op zak weet hij ook de eervolle 5e plaats in het Nederland Rallykampioenschap overall te veroveren.

Leuk feitje hierbij is dat Kobus Jr. Rallysport dit seizoen alle wedstrijden wist te finishen. Een fantastische prestatie, die blijk geeft aan de klasse van de Renault en natuurlijk in het bijzonder de preparateur: Kobus Tuning.

“Geweldig! We hebben de eer van Formule 2 kampioen 2010 aan onszelf kunnen houden en het seizoen afgesloten met alweer een klinkende zege. De Renault blijkt een fantastische auto, die niet alleen snel is, maar ook nog eens ontzettend betrouwbaar”, aldus Hermen.


Stand Rallyclinic Dutch Open 2010:

1. Erik van Loon
2. Mark van Eldik
3. Eric Bolhaar
4. Timo van der Marel
5. Hermen Kobus
6. Piet van Hoof
7. Bernhard ten Brinke
8. Bert de Jong
9. Jeroen Swaanen
10. Arjen de Koning