F2_Kampioen_2010.jpg
Hermen Kobus kersverse F2 kampioen 2010
2010-10-11 22:44:33
NIJMEGEN - De prachtige omgeving van Sankt-Vith en prachtig weer maakten afgelopen weekend het decor voor de een na laatste rally van de Nederlandse rallykalender, de East Belgian Rally 2010. Een rally van formaat, want naast de gehele Nederlandse rallytop was ook de Belgische rallytop vertegenwoordigd in oost België. Juist deze buitenlandse rally had voor Kobus Jr. Rallysport grote waarde, want slechts 75 punten scheidden Hermen Kobus en Johan Schop van de titel in de Formule 2.

Naast de Rally de Wallonie, werd na het wegvallen van de Nederland rally die rondom Barneveld verreden zou worden, een tweede buitenlands evenement toegevoegd aan de Nederlandse rallykalender; de East Belgian Rally. Donderdagmiddag werd vertrokken vanuit het zonnige Lichtenvoorde en werd koers gezet richting het zuiden, naar een plaatsje Sankt-Vith genaamd, gelegen in een prachtige omgeving in het oosten van de Ardennen. Een omgeving die 8 en 9 oktober zou dienen als ontzettend snel, technisch en smal parcours van de rally wat later voor velen te technisch zou blijken.

Vrijdag begon de kennismaking met de proeven wat in de rallymond ‘verkennen’ wordt genoemd. De vijf verschillende proeven werden door de equipe Kobus/Schop met grote zorg op papier gezet, want op wegen die zo smal zijn en waarbij sommige bochten zich achter asfalttopjes bevinden is het van extreem groot belang om alles perfect op papier te hebben staan.

Zaterdagochtend werd om 9.22 uur van start gegaan door de jonge equipe. Een boucle van 3 proeven moest duidelijk maken of de aansluiting bij concurrenten als meervoudig kampioen Jan de Winkel en Europese topper Kris Princen gevonden kon worden. Toen aan het einde van de eerste 3 proeven, tot grote verbazing van Hermen, bleek dat reeds een voorsprong van 30 seconden was opgebouwd op Jan de Winkel werd besloten een tandje terug te doen en de wedstrijd te consolideren. “Het kampioenschap is op dit moment belangrijker dan een overwinning in de F2. Het is voldoende om als 2e te eindigen, al zou het me natuurlijk fantastisch lijken om een rijder als Kris Princen op te jagen! Helaas is het daar de wedstrijd niet voor en is het verstandiger om een tandje terug te doen”, aldus de talentvolle Kobus. Hermen en Johan staan op dat moment 11e algemeen in een startveld van maarliefst 114 deelnemers.

Dat het geluk niet opkon bleek uit de resterende 10 proeven. Hoewel een tandje terug werd gedaan werd de ene scratch (snelste tijd) na de andere gereden, waardoor de voorsprong op Jan de Winkel na elke proef alleen maar groter werd. Na 13 proeven met een totale lengte van circa 140km werd de rally door Hermen Kobus en Johan Schop besloten met een 1e plaats in de F2 op maarliefst 1 minuut en 36 seconden van Jan de Winkel, een 1e plaats in de klasse A7 en een 9e plaats algemeen. Bovendien werd geëindigd als 3e Nederlander achter Erik van Loon en Erik Bolhaar die respectievelijk in een Ford Focus WRC en een Scoda Fabia WRC aan de start stonden. Een fantastisch resultaat, met als absolute beloning de welverdiende titel: ‘Nederlands Formule 2 Kampioen 2010’.

Hermen: “Fantastisch! Ik kan het nog niet bevatten denk ik. Natuurlijk hoopte ik hier goed te kunnen scoren, maar dat we op deze manier kampioen konden worden had ik niet durven dromen! Ik wil natuurlijk mijn sponsoren; ‘DuelJuice’, ‘Ramko’, ‘Autoelect Hydroline’, ‘Reclame Centrum Lunteren’, het team; Peter, Koen, Fred, Bas, Gert-Jan, Roy en natuurlijk mijn vader Gerrit bedanken voor alles wat zij mogelijk hebben gemaakt gedurende dit seizoen. Een fantastische beloning voor al het harde werk!”