wallonie.JPG
Kobus Jr. Rallysport naar een nette 2e plaats in Hellendoorn
2010-09-19 18:02:03
Lichtenvoorde - Afgelopen weekend 17 & 18 september werd rondom Hellendoorn de 29e Schutte Informatisering Hellendoornrally verreden. Een wedstrijd die meeteld voor het Nederlands rallykampioenschap 2010. Een belangrijke wedstrijd voor Hermen Kobus in Johan Schop, omdat zij binnen dit kampioenschap strijden om de titel in de Formule-2 (F2).

Dat de strijd hevig zou worden in de F2 stond eigenlijk voorafgaand aan het evenement al vast. Kobus die het kampioenschap stevig in handen heeft moest het opnemen tegen 7-voudig F2 kampioen Jan de Winkel. Die met zijn 22 jaar ervaring in de 2-wielaangedreven klasse de weggetjes rondom Hellendoorn op zijn duimpje kent. Het beloofde een spannende strijd te worden en dat werd het, want na maarliefst 180km klassementsproef ging de overwinning naar Jan de Winkel met een voorsprong van slechts 34 seconden.

Op vrijdagavond 19.00 uur ging de Hellendoornrally van start met de beroemde klassementsproef de ‘Luttenbergring’. Een proef van een kleine 10 km die gevolgd werd door nog 2 proeven rondom Hellendoorn die allen 2 keer verreden dienden te worden. De vrijdagavond begon goed voor de equipe Kobus/Schop, want na 6 klassementsproeven bedroeg de achterstand op Jan de Winkel slechts 1.8 seconden. Een achterstand die met nog 11 klassementsproeven te gaan op zaterdag nog grote kansen openlaat voor de overwinning.

Na een korte nacht, begon de zaterdagochtend vroeg voor Kobus Jr. Rallysport. Met 11 klassementsproeven voor de boeg en een achterstand van 1.8 seconden op Jan de Winkel was er dan ook nog een lange weg te gaan naar het finishpodium in Hellendoorn. Helaas sloeg op de zaterdagochtend het pechduiveltje toe bij Kobus en Schop; “We waren een heel eind op weg op klassementsproef 8 toen we door het ontzettend slechte onverhard in een zandberg vast kwamen te zitten. Jammergenoeg was er maar weinig publiek in de buurt om ons eruit te duwen waardoor het kleine foutje al gauw 45 seconden heeft gekost. Er is geen doorkomen aan voor de 2-wielaangedreven auto’s!” aldus Hermen.

De rest van de zaterdag verliep stukken beter voor de jonge equipe en dat was te zien aan de tijden, die elke proef verbeterden. Helaas mocht het niet baten, want na een mooie strijd was het rallygoeroe Jan de Winkel die er met de overwinning in de F2 vandoor ging. Een overwinning met een verschil van slechts 34 seconden op Kobus en Schop. “Ik kwam eigenlijk te laat in mijn ritme waardoor we te veel tijd hebben laten liggen op de klassementsproeven in de ochtend. Daarbij komt nog eens onze ervaring met de zandbult en een stukje gebrek aan ervaring op onverharde ondergrond. Het mocht deze keer niet zo zijn”, aldus Hermen.

De volgende rally, de East Belgian Rally, zal over 3 weken verreden worden rond het Belgische plaatsje St. Vith. Een rally die de doorslag kan geven in het Nederlands formule-2 kampioenschap. Bent u ook benieuwd of Hermen en zijn team het kampioenschap zullen beslissen? Kijk dan op www.kobustuning.nl of www.eastbelgianrally.eu