ELE_Rally_2010_566.jpg
Eindsprint brengt Kobus Jr. Rallysport de F2 zege
2010-06-10 12:25:48
LICHTENVOORDE - Afgelopen vrijdag en zaterdag 4 en 5 juni werd rondom Helmond en Eindhoven de Paradigid ELE Rally verreden. Een rally die meetelt voor het Rallyclinic Dutch Open 2010 waar Hermen Kobus en Johan Schop strijden om de Formule-2 titel. Het bleek een fantastische rally voor het jonge duo want na maarliefst 172 proefkilometers werd de rally beslecht met een 1e plaats in de tweewiel-aangedreven klasse (Formule-2) een 1e plaats in de klasse A7 en een 9e plaats algemeen.

Hoewel de vijdagavond proeven niet erg geschikt waren voor de Renault Clio R3, die voor de Paradigid ELE Rally uitgerust was met de korte eindoverbrenging, werden toch alle proeven van de vrijdag gewonnen door het jonge duo. “Dit hadden we totaal niet verwacht, want nu de korte eindoverbrenging gemonteerd is loopt de auto niet harder dan 164 km/h. Bovendien werden we net op Kp Asten opgehouden door een Mitsubishi Evo X. Dat Johan en ik alle proeven op onze naam zouden schrijven hadden we dus totaal niet verwacht!”, aldus Kobus Jr. De vrijdagavond werd door Kobus en Schop afgesloten met een 1e plaats in de Formule-2 op 12.1 seconden van voormalig Nederlands kampioen en 7-voudig Formule-2 kampioen Jan de Winkel welke eveneens met een Renault Clio R3 aan de start stond.

Na een nacht goed geslapen te hebben was het voor Kobus Jr. Rallysport belangrijk om wederom hard van start te gaan, om zo de voorsprong op Jan de Winkel verder uit te bouwen. Dit bleek echter niet zo gemakkelijk want na een relatief eenvoudige vrijdagavond zou de zaterdag een ontzettend zware en harde strijd worden. “Alles loopt super gesmeerd eigenlijk. Het serviceteam presteert goed, de auto presteert goed en wij ook!” aldus Johan Schop. Waar het echter nog niet zo goed ging was op de proeven met het onverhard. Dit bleek al op de proef Stiphout waar Jan de Winkel een eerste scratch in de Formule-2 wist te scoren. “Ik heb met deze auto echt nog geen meter gereden op onverhard en denk dat ik daarom nog niet hard genoeg ga op de losse ondergrond,” aldus een gespannen Hermen.

Enkele proeven later bleek de spanning terecht, want op de proef Wintelre met het meeste onverhard moet Kobus Jr. Rallysport maarliefst 11 seconden toegeven op Jan de Winkel. Ook de tweede maal dat de proef Wintelre verreden werd verloor de equipe tijd (maarliefst 10 seconden) waardoor het team de opgebouwde voorsprong kwijt was. “Alleen een eindsprint kan ons nog naar een overwinning brengen. We hebben op dit moment nog 6 seconden dicht te rijden, dus het is nog niet voorbij!”

En die eindsprint die kwam, want op de laatste 3 proeven werd 3 maal een snelste tijd gereden, waarbij op de laatste zeer stoffige proef zelfs een 8e tijd algemeen werd neergezet. Een wereldtijd die net genoeg bleek om de Paradigid ELE rally met een miniem verschil van slechts 1 seconde op Jan de Winkel te winnen. “Fantastisch zo’n zege! Ik heb nog nooit zo’n spannende rally gereden!” aldus Hermen.

Kobus Jr. Rallysport wil bij deze het hele team, de sponsors en natuurlijk Kobus Sr. bedanken voor de geweldig inzet deze rally. Op naar de Formule-2 titel!

Feitjes:
- Snelste op 11 van de 18 KP’s
- 1e Formule 2 (tweewiel-aangedreven)
- 1e A7
- 9e Algemeen

Stand Rallyclinic Dutch Open (F2):
1. H. Kobus 235p
2. J. de Winkel 180p
3. H. M. Hansen 175p
4. J. Hartog 145p
5. W. Welles 100p