_MG_72291.jpg
Leerzame Rallye de Wallonie voor Kobus Jr. Rallysport
2010-05-06 17:41:02
In het weekend van 23 t/m 25 april werd rondom het Belgische Namen de Rallye de Wallonie verreden. De Rallye de Wallonie, een rally van hoog technisch niveau werd dit jaar toegevoegd aan de Nederlandse rallykalender om naast de overwegend Hollandse proeven ook enkele technische buitenlandse kilometers in de kalender op te nemen. Omdat dit jaar alle resultaten meetellen, was ook Kobus Jr. Rallysport naar Namen afgereisd om ervaring op te doen en natuurlijk punten te scoren voor het kampioenschap.

Dat het een moeilijke wedstrijd zou worden was vooraf wel bekend, maar dat het zo’n slijtageslag zou worden had niemand durven denken.

Vrijdag
De rally ging van start boven op de Citadelle van het Belgische Namen. Een showproef van slechts 4.8km waar vele honderden fans naartoe gestroomd waren om het rallygeweld van start te zien gaan. Toppers als Pieter Tsjoen, Patrick Snijers en Freddy Loix met hun WRC’s en S2000 waren dan ook de smaakmakers en gedoemde titelkandidaten voor de rally, maar ook Nederlanders als Mark van Eldik, Erik van Loon, Bert de Jong en Jasper van den Heuvel waren in België vertegenwoordigd.

Voor Kobus Jr. Rallysport was de Formule 2 klasse echter een stuk interessanter, want dat is de klasse waarin Kobus Jr. met zijn Renault Clio R3 vertegenwoordigd is. Het werd een spannende strijd met meervoudig Formule 2 kampioen Jan de Winkel die op de vrijdag een 1e tijd in de klasse neerzette op slechts 2 seconden van de jonge Kobus. “Een super begin! Alleen ben ik ervan overtuigd dat er vanavond met hardere veren meer in had gezeten. Bovendien spinde er in de 3e ronde een BMW recht voor ons waardoor we om hem heen moesten, dat kost tijd!”, aldus de jonge Kobus.

Zaterdag
De zaterdag begon voor de equipe zeer gesmeerd en gedurende de dag werden de tijden steeds beter. “Het is ongelooflijk hoe de auto ligt op dit asfalt. Hoewel ik eerst nog een beetje voorzichtig aan deed op de snelle en technische proeven probeer ik nu steeds een tandje harder te gaan. Het is jammer dat we hier nooit eerder hebben gereden anders weet ik zeker dat het tempo er al een stuk beter in had gezeten.”

De zaterdag verliep ontzettend goed voor Kobus Jr. rallysport, de tijden werden elke proef beter en beter, wat aan het einde van de dag werd beloond met een 19e tijd algemeen en een 1e tijd in de Formule 2!

Zondag
De zondag werd een leerzame pechdag voor Kobus Jr. rallysport. Op de eerste proef, een rondkoers werd er een langzamere Citroen C2R2 voor de equipe Kobus/Schop gestart, waardoor op het smalle gedeelte van de proef achtervolgd moest worden. Doordat de Citroen vervolgens niet aan de kant ging werd een remfout gemaakt wat bijna eindigde in een greppel. Een eerste waarschuwing bleek, want een proef later op een punt dat in de notes aangegeven stond als ‘rem op tijd’ werd te laat geremd en eindigde de jonge Kobus in een diepe sloot.

Na bijna 40 minuten duwen en trekken lukte het om met behulp van een vrachtauto de Clio uit de sloot te halen, waarna na het wisselen van een wiel en wat Frans gemompel de proef vervolgt kon worden.

“Het is jammer dat er hier in België niet met normtijden gewerkt wordt, anders hadden we een tijd toebedeeld gekregen van 6 minuten. Nu doen we er bijna 40 minuten over! Weg resultaat!”, aldus Hermen.

Dat de pechvogel nog niet helemaal verdwenen was bleek 3 proeven later toen de startmotor het begaf en de kleine Clio aangeduwd moest worden. Gelukkig kon dit mankement door het serviceteam worden opgelost.

De rally werd afgesloten met een eervolle 57e plaats wat tevens de laatste plaats was. Echter daarbij moet gezegd worden dat er 118 deelnemers aan de rally begonnen. Hermen; “Hoewel het resultaat natuurlijk niet echt van zich doet spreken kunnen we in ieder geval zeggen dat we enorm veel geleerd hebben. Ik weet nu dat ik progressie boek met dit rallybommetje en hoop dat we er de volgende rally weer vooraan bijzitten. Tevens wil ik het serviceteam bedanken voor de geweldige inzet, want zowel op de vrijdagavond als de zondag heb ik ze hard laten zweten. Bedankt!”