CIMG0005.JPG
HEL-lendoorn voor Kobus Jr.
2009-03-01 16:53:26
Na een fantastische overwinning van de Exotic Green Rally rondom Etten-leur, een klassenoverwinning in het Duitse Eisenach en een overwinning in de Amsterdam rallysprint mocht de Hellendoorn rally voor Hermen helaas niet eindigen in een zege.

Op de vrijdagavond begon Hermen de rally zeer overtuigend, door op de eerste klassementsproef gelijk met een scratch aan de haal te gaan. “We hebben in de Exotic Green Rally gezien dat je er gelijk vanaf proef 1 bij moet zitten. Laat je daar een steek vallen dan moet je meteen achtervolgen.” Dat liet Hermen zich dus niet gebeuren en sloot de avond dan ook af met een comfortabele voorsprong van maarliefst 31 seconden.

De volgende dag begon iets minder. Doordat de auto zo ontzettend licht is aan de achterkant is de auto ontzettend zoekerig op het onverhard. “Ontzettend gevaarlijk als de auto met zo’n 170 km/h in een zweepslag terecht komt.” Proef 7 stond dan ook in het teken van een eerste waarschuwing.
Eigenlijk verliepen de twee boucles die volgden al een stuk beter voor Hermen en hij wist dan ook zijn eigen tempo te gaan rijden en zijn voorsprong uit te bouwen tot maarliefst 57 seconden. “We probeerden behouden te rijden, geen fouten te maken, maar zeker niet af te zwakken. Zo blijf je scherp en rij je zonder risico”, aldus de dit jaar debuterende rallyequipe.

Op de eerste proef van de laatst boucle sloeg het noodlot toe. In een snelle rechts, rechts, links combinatie brak de auto uit en kwam in een zweepslag terecht. “Ik heb het gas er vol op gehouden in de hoop de auto uit de slingering te krijgen, maar dit lukte niet. Waardoor we zo’n 150 meter verder met de voorzijde een boom raakten. Door deze klap brak de schokbreker en de aandrijfas, waardoor doorrijden onmogelijk was. Ontzettend balen als je zo dicht bij een overwinning bent!” aldus een teleurgestelde Hermen.

De kansen voor het kampioenschap zijn helaas verkeken, maar het team zal proberen zich de laatste wedstrijden van zijn goede kant te laten zien. Maar ook in Barneveld en Hengelo geldt: ‘to finish first you first have to finish’.